Confuzia dintre (ne)caterisirea slujitorului eretic şi (ne)caterisirea slujitorului beţiv

Zice Sfantul Teofan Zăvorâtul: ..„Fie se pronunţă, fie nu se pronunţă asupra învăţăturii şi numelui tău anatema, tu deja eşti căzut sub ea atunci când cugeţi cele potrivnice Bisericii şi stărui în această cugetare.” (Sf. Teofan Zăvorâtul – Manuscrise din chilie, Cuvânt la Duminica Ortodoxiei)

„ De fapt, în cazul că ele [caterisirea și anatema] se pronunţă pentru erezie, prin însăşi această pronunţare se face doar constatarea că cei căzuţi în erezie, au căzut şi din har, de la data căderii în erezie, iar nu de la data pronunţării pedepsei, care în asemenea caz are caracterul unui act constatator, cu raportare la starea harică a celui în cauză.” ( Pg. 50 a cărţii prof. dr. Ioan N. Floca, Drept Canonic Ortodox, Legislaţie și administraţie bisericească, Vol. II, EIBMBOR, Bucureşti, 1990 ) – Acest text este edificator si pentru confuzia caterisirii pentru pacate personale si caterisirea pentru erezie. Exemplu: daca vin ca preot beat la slujbe si nu sunt caterisit din nepasarea episcopului meu, atunci eu raman preot toata viata, si din punct de vedere canonic, si din punct de vedere haric, si din punct de vedere juridic. Daca eu propovaduiesc in biserica erezii si episcopul meu tot din nepasare nu ma cateriseste, atunci eu devin eretic din clipa in care am inceput sa propovaduiesc ereziile, chiar daca nu sunt caterisit. Daca insa ma cateriseste pentru erezii, atunci episcopul doar constata ca sunt eretic de la data de cand am inceput ereziile, si ma pedepseste juridic dandu-ma afara din parohie. Dar eu eram eretic fata de Hristos inca din clipa din care am promovat ereziile.

O alta neintelegere este cea a pecetilor din mireni si slujitori. Cand un mirean (ortodox, botezat, miruit, impartasit) nu mai ramane in Dreapta Credinta, atunci el devine eretic, iar pecetea botezului sau nu se sterge, dar devine goala. La fel si preotul. In clipa in care devine eretic, pecetea hirotoniei ii ramane, dar se goleste, ca si cea a botezului sau. Atunci el devine rupt de Hristos, in afara lui Hristos. Si pentru ca si mireanul, ca si preotul, care iese din Dreapta Credinta pastreaza si ca eretici pecetile botezului si respectiv ale hirotoniei (dar goale), se vede din faptul ca ei, daca se intorc in Credinta Sfanta, nu mai sunt rebotezati sau rehirotoniti. Sunt remirunsi, ca harul Duhului Sfant sa refaca lucrarea harului in ei si ei sa redevina mirean si respectiv preot.

Tit 3, 10-11

” De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.”