Caterisirea, în primul rând pedeapsă juridică

” Pedeapsa cea mai grava pe care o poate primi clericul este caterisirea. Prin caterisire intelegem pierderea dreptului de a invata, sfinti si pastori. Trebuie stiut ca o persoana poate sa ocupe o pozitie de slujitor bisericesc prin doua acte: o Taina, HIROTONIA, prin care i se da persoanei respective harul pentru treapta in care este hirotonit si un ACT JURIDIC. Daca ne intrebam de ce si de un act juridic, raspunsul e simplu. Prin acest act se acorda indreptatirea exercitarii puterii bisericesti, intr-o anumita unitate teritoriala. Daca cineva are numai hirotonia, el poate savarsi in mod valid lucrurile care revin treptei lui ierarhice, insa, aceste lucrari sunt ilegale pentru ca nu are autorizatie legala de a le face. S-a spus ca atunci cand o persoana este indepartata din cler, vorbim doar de un act juridic. Iar caterisirea fiind un act juridic, ea nu va putea sa anuleze decat ceea ce s-a acordat tot printr-un act juridic. (Adrian Cocosila)

  • Pentru pacate personale grave, slujitorul devine neslujitor din clipa caterisirii sale de catre unul sau mai multi arhierei.
  • Pentru pacatul ereziei sau schizmei, impotriva Duhului Sfant-Dumnezeu, te-ai scos din Trupul lui Hristos chiar daca nu vei fi caterisit cat traiesti, in clipa atasamentului tau public la erezie.
  • Dar si in primul caz, si in al doilea, pecetea hirotoniei ramane in slujitor, dar ramane doar ca un vas gol.
  • Slujitorul condamnat pentru erezie, de un arhiereu sau mai multi, daca se po-caieste si vrea sa se intoarca in Ortodoxie, poate fi reprimit doar prin remirungere ramanand doar mirean in cadrul Bisericii Sfinte.

 

Tit 3, 10-11

” De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.”