Confuzii

Se fac multe confuzii pe tema ‘harul prin slujitorii cu pacate personale nu poate sa mai sfinteasca tainele/slujbele’, ‘harul prin slujitorii schizmatici si eretici nu poate sa mai sfinteasca tainele/slujbele’.

Despre donatism

Donatismul este o mișcare schismatică apărută în 311 în biserica nord-africană, în special în provincia Numidia, în jurul disputei despre validitatea tainelor și caracterul moral al săvârșitorului. Mai precis, Donatus, episcop de Casae Nigrae, susținea că valabilitatea tainelor depinde de caracterul moral al preotului. Cu alte cuvinte, dacă un preot care era implicat într-un păcat destul de serios avea să boteze o persoană, acel botez avea să fie considerat nul. Donatismul a durat exact 100 de ani, până la sinodul din Cartagina, din 411, după care importanța ei s-a stins.

Asadar, crestinii (ortodocsii) nu socotesc faptul ca vreun slujitor cu pacate personale inceteaza sa mai aiba slujbe sfinte, valide. Dar tot crestinii (ortodocsii) nu fac vreo confuzie intre pacatul personal si pacatul ereziei/schizmei, cel dintai pastrand slujitorul in Trupul lui Hristos, si cel de-al doilea situand slujitorul in afara Trupului Bisericii (mai ales dupa o erezie acreditata sinodal-cum e cazul Creta).