Spovedania înainte de moarte

Parinte, daca eu nu prea am fost credincios, bisericos toata viata, si in clipele sfarsitului meu chem preot ortodox sa ma spovedeasca, plec iertat si dezlegat de pacatele mele daca mor dupa ce pleaca preotul? Am sansa mantuirii?

Frate, tu pleci spalat, imbaiat, dezlegat, dar pleci despuiat. Pleci cu sufletul in fundul gol. E ca si cum faci baie si apoi pleci la slujba unei Liturghii. Cine crezi ca te primeste despuiat la Liturghie? Crezi ca poti intra atunci in mantuirea lui Hristos daca tu nu ai haina de slujba, de Rai, daca tu nu ai plans deloc, nu ai avut o relatie apropiata si dialogica cu Hristos? Trebuie ceva mai mult, frate, caci Dumnezeu nu se lasa batjocorit, iar noi in slujbe cantam:

” Cămara Ta, Mântuitorul meu, O văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am. Ca să intru într-însa. Luminează-mi haina sufletului meu, Dătătorule de Lumină Şi mă mântuieşte! ”

Sa fii sigur ca majoritatea ortodocsilor ne coboram la iad dupa ce ne moare trupul biologic, acolo unde stam atat cat voieste Hristos, cat ni se cuvine, pana ne da Hristos haina de lumina, de har luminos si dumnezeiesc. El e Singurul care are cheile iadului (Apocalipsa 1, 18).

Ortodocsii sa nu se culce pe-o ureche ca ei sunt buricul pamantului, sa luam aminte si sa ne gandim la cuvintele troparului de la sfarsitul Catismei intai: ” De vreme ce dreptul abia se mântuiește, cum mă voi arăta eu, păcătosul, cel ce nu am purtat greutatea și zăduful zilei? Ci numără‑mă, Dumnezeule, cu cei din ceasul al unsprezecelea și mă mântuiește! ”

Deci daca ortodocsii se mantuiesc anevoios, cum dar sa se mantuiasca usor paganii si cum sa se mantuiasca vreodata ereticii care au murit in pacat de neiertat impotriva Duhului Sfant-Dumnezeu (Matei 12, 32)? Iar ecumenismul ce face? Vine si spune ca trebuie sa-i batem pe umar pe eretici si sa le spunem mieros: frate, si tu esti crestin, si tu esti botezat, si tu esti madular al Bisericii lui Hristos, si in credinta ta te mantuiesti…

Atunci asta inseamna ca-i iubim? Nu! Inseamna ca-i uram vesnic si voim sa mearga vesnic in iad, si noi impreuna cu ei. Pentru veci! Daca ai un copil mic ce se joaca cu cuiul in priza, eu ce fac in calitate de mama? Alerg si-i iau cuiul si indepartez copilul de priza, pun un capac la priza si sunt mai atenta pe viitor, nu imi beau cafeaua privindu-l cum se joaca in priza si eu sa-i zic: dragul meu, tu o sa ajungi electrician!