Încurcături

Inca se face mare incurcatura intre expresiile: Sfanta Biserica, Patriarhia Romana, Biserica Ortodoxa Romana (BOR), cladirea bisericeasca, Casa Domnului, Trupul lui Hristos, Mireasa lui Hristos, Biserica-Institutie Vie, Biserica-Institutie Juridica, Biserica-Institutie Divino-Umana.

Am explicat pe-nteles ce inseamna Biserica lui Hristos, in articolul de aici.

Cu toate acestea voi incerca sa va mai explic inca o data:

  • SFANTA BISERICA este Trupul lui Hristos.
  • SFANTA BISERICA este Universala si are valabilitate pe intreg Pamantul si in tot Cerul.
  • SFANTA BISERICA se afla pe Pamant in mai multe tari, regiuni, locuri, si acele tari sau zone sunt biserici locale care fac parte din SFANTA BISERICA Universala (ex: Biserica Ortodoxa Romana-‘BOR’, Biserica Ortodoxa Rusa-‘BORU’, Biserica Ortodoxa Bulgara-‘BOB’, Biserica Ortodoxa Greaca-‘BOG’ etc)
  • Aceste biserici locale amintite au cate un patriarh sau mitropolit sau arhiepiscop, ierarhi ce au sinoade locale si episcopi cu preoti in grija administrativa.
  • Patriarhia si patriarhul in sine nu alcatuiesc SFANTA BISERICA, nici impreuna cu sinodul aferent, ci sunt doar biserica locala. (ex: daca fiecare ortodox este o celula din Trupul lui Hristos, o biserica locala este un picior din Trupul lui Hristos, sau o mana)
  • Cladirea bisericeasca nu este SFANTA BISERICA, ci este locul unde SFANTA BISERICA intra pentru slujba cea dumnezeiasca. Loc de slujire este locul hotarat de arhiereu (sau in lipsa acestuia de catre preot): cladire cu turle si pictura, padure, camp, casa etc)
  • SFANTA BISERICA este Sfanta Impartasanie care intra in toti botezatii (adica ortodocsii), deci toti botezatii devin SFANTA BISERICA (Trupul lui Hristos).

Concluzie: Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este o biserica ortodoxa locala, adica totalitatea botezatilor-mireni, monahi si slujitori din Romania (botezati neereziarhi/neeretici si nepartasi la vreo erezie) !